budoucnost

Robot, který vám rozumí

Inteligentnímu autonomnímu robotu nemusíte nic zdlouhavě vysvětlovat. Pouze mu např. řeknete, aby umisťoval na montážní linku konkrétní součástku, a on to bude dělat.

A nijak ho „nerozhodí“ ani to, když se typ součástky změní. Sám už totiž ví, jak a z čeho se má právě vyráběný produkt kompletovat. Informaci o tom získal z příslušného CAD/CAM modelu, který si na rozdíl od konvenčních robotů umí přečíst a porozumět mu.

Je to podobné, jako by znal různé jazyky. Díky tomu ho není potřeba programovat a může být výkonným pomocníkem i v malosériové výrobě, kterou charakterizuje právě častá změna výrobních plánů.

Nový prototyp si rovněž umí zadaný úkol rozdělit na dílčí úkoly. Např. obecný pokyn „zkompletuj“, míněno od konstrukčního plánu až po realizovatelnou jednotku, si dříve než pohne rukou a rozevře uchopovač rozdělí na úkol „uchop a zvedni“ a „předej“.

Robot si také sám rozhoduje o tom, kterou ruku má na ten který úkon použít. Aby toto vůbec bylo možné, informace o komponentách i procesech se sémanticky, čili významově, převádí do ontologií – formalizovaných popisů. Tím se z implicitní informace stává explicitní.Velkou výzvou je ukázat, že se nasazení robotů vyplatí i ve výrobě Å¡arží velikosti 1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *